6 Haziran 2022 Pazartesi

SAP Kısa Yollar

 

SAP Kısa Yollar

 

§  CTRL + S : Oluşturmuş olduğunuz belge veya kartın kayıt edilmesini sağlar. SAP Sisteminde bulunan KAYDET butonu ile aynı işlevi görür.

§  F8 : Bu buton SAP Sistemindeki YÜRÜT butonu işlevi görür. F8 tuşuna basarak raporlarınızı çalıştırabilir, joblarınızı yürütebilir ve YÜRÜT butonunun tüm işlevlerini yerine getirir.

§  CTRL + N : Yeni bir GUI penceresi açmanızı sağlar. Bu buton ile SAP sisteminde yürüttüğünüz bir işlem içerisinde yeni bir pencere daha açıp birşeyi kontrol etmeniz gerektiğinde CTRL + N tuş kombinasyonu ile yeni bir SAP GUI penceresi açabilirsiniz.

§  F3 : F3 butonu ile içerisinde bulunduğunuz bir işlem kodundan geriye dönüş yapabilirsiniz. SAP Sisteminde GERİ butonu ile aynı işlemi görmektedir.

§  SHIFT+ F3 : Bu tuş kombinasyonu SAP Sisteminde bulunan ÇIKIŞ butonu işlevini görmektedir. Bu tuş kombinasyonu ile bulunduğunuz işlem kodu üzerinden SAP Ana menüsüne dönüş sağlayabilirsiniz.

§  F12 : F12 tuşu, SAP Sistemindeki İPTAL butonu işlevine sahiptir. F12 tuşuna basarak yürütmekte olduğunuz bir işlemi iptal edebilirsiniz.

§  CTRL + SHIFT + 7 : Bu tuş kombinasyonu, fare imlecini otomatik olarak komut satırına yönlendirir. Örneğin, bir işlem yapıyorsunuz ve aklına yeni bir işlem kodu yada işlem geldi, bu durumda bu işlem kodunu girmeniz için mouse’u komut satırına götürmeniz gerekmektedir. CTRL + SHIFT + 7 tuş kombinasyonu mouse olmadan fare imlecini komut satırına iletir.



§  F4 : F4 tuşu bazı alanlarda geçerli olan arama yardımı(search help) işlemini çalıştırır. Böylelikle kullanıcı belirli kriterleri girerek aradıkları bilgileri daha kolay bulabilir SAP Sisteminde.

§  F4 –>F2 : Bu tuş kombinasyonu sadece tarih alanlarında günün tarihini getirmek için kullanılır. Sırası ile önce F4 sonrasında F2 tuşuna basılarak tarih alanında sistem tarihinin yani günün tarihinin gelmesi sağlanır.

§  F2 : F2 tuşu SAP Sisteminde fareye iki kez tıklamanız gereken yerde sizin adınıza çift tık özelliğini aktifleştirir. Yani fare ile çift tıklamanız gereken alanlarda F2 tuşunu kullanabilirsiniz.

§  CTRL + P : Bulunduğunuz ekranı print olarak almanızı sağlar. Çıktı alma sayfalarında çıktınızı direk olarak almanızı sağlar.

§  CTRL + F : Bu tuş kombinasyonu size arama ekranı açar, bu ekranda sizde aramak istediğiniz sözcüğü yazarak, işlem yaptığınız ekranda özellikle raporlarda kolaylıkla aradığınız sözcüğü bulabilirsiniz.

§  ALT + F12 : Bu tuş kombinasyonu SAP Sisteminde yer alan Yerel Düzeni Ayarla butonunun işlevini yapar.

§  CTRL + G : Menü ağacında arama yapmak için bu tuş kombinasyonu kullanılır. İşlem kodu veya menü ismi üzerinden arama gerçekleştirebilirsiniz.

§  CTRL + Page Up : Bu tuş kombinasyonu ile bir ekran üzerinde nerede olursanız olun, bulunduğunuz ekranın en üst kısmına otomatik olarak çıkarsanız.

§  CTRL + Page Down :Bu tuş kombinasyonu ile bir ekran üzerinden nerede olursanız olun, bulunduğunuz ekranın en alt kısmına otomatik olarak inersiniz.

§  CTRL + Up : Bu tuş kombinasyonu ile bulunduğunuz ekran üzerinden tam bir sayfa üste çıkarsınız.

§  CTRL + Down : Bu tuş kombinasyonu ile bulunduğunuz ekran üzerinden tam bir sayfa alta inersiniz.



§  SHIFT + F2 : Bulunduğunuz kalem detayına sil işareti koyar. Örneğin bir satınalma siparişi içerisinde yer alan bir malzeme kalemine sil işareti koymak istediğinizde bu tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

§  SHIFT + F5 : Varyant seçme tuşuna ait işlevi yapar. Bu tuş kombinasyonu ile raporlarınızda daha önce kayıt edilmiş istediğiniz formatı seçebilirsiniz.

§  CTRL + SHIFT + F1 : Favoriler kısmında yer alan işlem kodları arasından seçmiş olduğunuz işlem kodunun sıralamasını bir basamak yukarıya taşır.

§  CTRL + SHIFT + F2 : Favoriler kısmında yer alan işlem kodları arasından seçmiş olduğunuz işlem kodunun sıralamasını bir basamak yukarıya taşır.

§  CTRL + F10 : Bulunduğunuz ekranda yer alan kullanıcı menüsünü açar. Örneğin bir satınalma sipariş belgesinin içerisinde bu tuş kombinasyonunu çalıştırırsanız, üst menüde yer alan Satınalma Sipariş butonu altında yer alan menü otomatik olarak açılır.

§  CTRL + SHIFT +F4 : Seçtiğiniz bir kolonda yer alan dataları büyükten küçüğe sıralar. Bir kolonu seçip ardından bu tuş kombinasyonuna basarsanız otomatik olarak sıralama yapılacaktır.

§  CTRL + SHIFT + F5 : Seçtiğiniz bir kolonda yer alan dataları küçükten büyüğe sıralar. Bir kolonu seçip ardından bu tuş kombinasyonuna basarsanız otomatik olarak sıralama yapılacaktır.

 https://sapuzman.com/tag/sap-pratik-bilgi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SAP Yararlı Bilgiler

 /NEX : Açık tüm işlem kodlarını kapatır /O + TCODE (Örn: /OFBL1N) : Direkt olarak ilgili işlem kodunun ekranını açar /N : Yeni sekme